Uutiset |

Isokuusen puusilta ehdolla Puupalkinto 2016 -äänestyksessä

Vuoreksen Isokuusen Tervassilta on ehdolla Puupalkinto 2016 -yleisöäänestyksessä.

Vuoreksen Isokuusesta tavoitellaan yhtä Suomen suurimmista puukaupunkialueista, joten Tampereen kaupunki halusi rakennuttaa myös sillan puusta. Kokopuinen silta sitoo yhteen Isokuusen keskiset ja läntiset osat.

Silta on 40 metriä pitkä ja se mahdollistaa Vuoreksen keskeisten puisto- ja liikunta-alueiden yhdistymisen Särkijärven luonnontilaiseen rantaan ja uimarantaan.

Tervassiltaa voi äänestää osoitteessa www.woodarchitecture.fi/puupalkinto

Sillasta tavoiteltiin ilmeeltään kevyen ja vähäeleisen näköistä. Korkeista liimapuupalkeista koostuvaa kansirakennetta keventää vaakasuuntaisesta, muotoon höylätystä soirosta tehty kaiderakenne. Pituussuunnassa kaareutuva ja läpinäkyvä kaide muodostaa vastakohtaa sillan tukeville kantaville rakenteille. Vinot liimapuiset välituet liittävät puisen sillan muodon muihin Vuoreksen siltoihin, joissa päämateriaaleina on ollut teräs, betoni ja lasi.

Sillan päällysrakenne koostuu pituussuuntaisista liimapuupalkeista. Liimapuupalkkien päällä on sillan poikkisuuntainen sahatavarasta valmistettu syrjälankkukansi. Sillan kannella on kaksi ajoneuvoliikenteen kaistaa ja yksi kevyenliikenteen kaista.

Valaistus on integroitu puisiin rakenteisiin ja sijoitettu pääosin näkymättömiin. Käsijohteeseen upotettu alapuolinen led-valaistus valaisee jalkakäytävää. Sillalle kehitettiin valaistuksen ohjelma, joka muuttuu vuorokauden- ja vuodenajan mukaan. Sillan väriksi valittiin ruskea kuultokäsittely, joka muodostaa sillalle selkeän, lämpimän ilmeen.

Sillan rakennesuunnittelusta on vastannut Suunnittelukide Oy (Jarmo Niemi ja Ville Vuorio), arkkitehtisuunnittelusta Arkkitehtuuritoimisto B & M Oy ja valaistussuunnittelusta LiCon-AT Oy. Rakentaja on Kreate Oy.

Puupalkinto 2016 voittajat julkistetaan Puupäivässä 10.11.2016 Helsingissä. 

Puupalkinto jaetaan vuosittain kannustuksena rakennukselle, sisustukselle tai rakenteelle, joka edustaa korkealaatuista, suomalaista puuarkkitehtuuria tai jossa puuta on käytetty rakennustekniikkaa edistävällä tavalla. Puupalkinto on jaettu vuodesta 1994 alkaen. Nyt myönnettävä palkinto on järjestyksessä kahdeksastoista. Palkinnon myöntää Puuinfo.