Uutiset |

PERUTTU: Pölyttäjätapahtuma Vuoreksessa 26.8.2021

TAPAHTUMA PERUTTU SATEISEN SÄÄN VUOKSI (pölyttäjät ovat sateella piilossa ja niiden havainnointi on vaikeaa).

Tapahtuma siirretään kesään 2022. Kesän 2021 yleisseurannan parhaisiin pölyttäjäbongareihin ollaan suoraan yhteydessä.

—-

Tampereen kaupungin tiedote

Vuoreksessa järjestetään torstaina 26.8. klo 17 pölyttäjätapahtuma, jossa palkitaan kesän pölyttäjäseurannan parhaat havainnot. Samalla voi myös kysellä pölyttäjistä ja pyytää tunnistusapua luontoasiantuntijoilta.

Tapahtumassa järjestetään myös pölyttäjien bongauskisa, jossa bongataan Vuoreksen pölyttäjiä iNaturalist sovelluksella tietyn ajan ja eniten havaintoja saanut palkitaan

Tapaaminen on Vuoreksen keskuspuistossa Vuoreksen koulun nurkalla sijaitsevan pölyttäjäkyltin luona. Tapahtumaan on säävaraus. Tapahtumaa voi seurata UnaLab demot Facebook-tapahtumasivulla. Tapahtuma on osa UNaLab-hankkeen living lab-työpajojen sarjaa.

Pölyttäjätapahtuma Vuoreksessa Facebookissa https://www.facebook.com/events/950372719121719/

Kesällä pölyttäjiä seurattiin Vuoreksessa, Hiedanrannassa ja Viinikanlahden alueella

Vuoreksessa, Hiedanrannassa ja Viinikanlahden alueella järjestettiin kesällä osallistavaa pölyttäjäseurantaa osana Urban Nature Labs (UNaLab) EU-hanketta. Alueiden asukkailta ja vierailijoilta toivottiin pölyttäjähavaintoja iNaturalist-mobiilisovelluksen kautta. Tähän mennessä on tallennettu jo 145 havaintoa 72 eri lajista.

iNaturalistFi https://inaturalist.laji.fi/

Pölyttäjähyönteiset ovat elintärkeässä roolissa ihmisen ja muun luonnon kannalta. Hyönteiset ja muut pölyttäjäeläimet pölyttävät 75 % viljelykasveistamme ja lähes 90 % luonnonkasveista, joten ravintomme on vahvasti riippuvaista pölyttäjien tekemästä työstä. Mehiläisten ja muiden pölyttäjälajien määrät ovat kuitenkin viime aikoina vähentyneet, joten tieto niiden tilasta on tarpeen.

Pölyttäjähavainnoilla saadaan tietoa Tampereen alueen lajikirjosta ja määristä

Pölyttäjäbongauksessa on havainnoitu kukilla vierailevia pölyttäjähyönteisiä, kuten kimalaisia, kukkakärpäsiä ja päiväperhosia. Havainnot on voinut ilmoittaa ilmaisella iNaturalist-sovelluksella: siinä napataan havaitusta hyönteisestä mahdollisimman tarkat kuvat ja lisätään ne havaintona palveluun. Sovelluksen tekoäly ja muut palvelun käyttäjät auttavat tunnistamaan havaintoja, joten bongaukseen osallistuvien on ollut samalla mahdollisuus oppia tuntemaan lisää pölyttäjälajeja. Pölyttäjähavainnot ovat tärkeitä, sillä ne lisäävät tietoa Tampereen alueen pölyttäjien runsaudesta ja lajikirjosta.

Pölyttäjähavaintoja voi tarkastella verkosta: https://inaturalist.laji.fi/projects/polyttajaseurannat-tampere

Havainnot tukevat UNaLab-hankkeen puitteissa Ramboll Finland Oy:n alueella tekemiä pölyttäjäseurantoja. Seurantoja on tehty vuosina 2019 ja 2020 ja niitä on jatkettu vielä tänä vuonna.

Urban Nature Labs

Lisätietoja

Ramboll Finland Oy:
Ekologi
Kaisa Mustajärvi
puhelin 050 536 0488
sähköposti kaisa.mustajarvi@ramboll.fi

Tampereen kaupunki:
Projektisuunnittelija
Salla Leppänen
puhelin 044 423 5406
sähköposti Salla.Leppanen@tampere.fi