Vuores-talon toisen rakennusvaiheen toteutussuunnitelma sekä toteutus- ja rakennuttamissopimukset hyväksyttiin 21.2.2018 Tampereen kaupungin asunto- ja kiinteistölautakunnassa. Vuores-talon laajennuksen myötä koulu kasvaa yhtenäiskouluksi. Tavoitteena on, että talo toimii alueen monitoimikeskuksena ja tilat olisivat asukkaiden käytössä myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Toisen osan rakennustyöt alkavat helmikuussa, ja uusi osa otetaan käyttöön elokuussa 2019.

Vuores-talon toisen rakentamisvaiheen aikaisempaan suunnitelmaan on tehty muutamia muutoksia: muun muassa auditorio ja yksi fysiikan-kemian luokka on poistettu. Kirjastosta tulee yhdistetty koulun kirjasto ja yleinen kirjasto, johon on selkeä ja vaivaton kulku ulkoa. Lisäksi on huomioitu tulevan lähitorin vaikutukset rakennuksen käyttöön.

Rakennettavassa uudessa osassa on kaikkiaan 5339 hyötyneliömetriä. Koko yhtenäiskoulu on mitoitettu 1200 oppilaalle, esiopetus 60 oppilaalle ja päiväkoti 100 lapselle.

Vuorekseen rakennetaan tänä vuonna kävelyreitti Virolaistenpuiston ja Mäyrämäen välille. Reitti halkoo Suolijärven ja Virolaisen välistä metsäaluetta. Reittisuunnitelmasta voi antaa palautetta 6.3. asti.

Kivituhkalla päällystettävän väylän pituus on yhteensä 1,3 kilometriä. Täysin uutta osuutta rakennetaan 955 metriä. Loppuosa on Birgitanpolkua, jota kunnostetaan.

Väylää ei valaista tässä vaiheessa, eikä sitä ole tarkoitus aurata talvella. Alueella on runsaasti luontoarvoja, jotka on huomioitu suunnitelmassa. Väylältä on polkuyhteys Suolijärven kiertävälle lenkille.

Tarkemmat tiedot väylästä löytyvät liitteenä olevasta yleissuunnitelmaluonnoksesta: pdf Virolaistenpuisto-Hupakanojanpuisto - käytävän yleissuunnitelmaluonnos

Luonnos on nähtävillä myös Tampereen kaupungin verkkosivuilla, Palvelupiste Frenckellissä sekä maastotauluissa Virolaisessa Kiplinginkujan päässä ja Mäyränmäessä Hupakankorvenkadun kulmassa.

Palautteet luonnoksesta tulee tehdä 6.3.2018 mennessä:
Tampereen kirjaamo, PL 487, 33101 Tampere tai
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Palautteessa tulee mainita suunnitelman diaarinumero: TRE:1325 / 10.03.04 / 2018

Vuores Palvelu Oy avaa keväällä 2018 Vuorekseen yhteiskäyttötilan. Vuoreksen puistokatu 92:n katutasoon sijoittuvan noin 70 neliön monitoimitilan voi vuokrata helposti ja edullisesti niin juhliin, kokouksiin, kerhotoimintaan, pop-up-myymäläksi/kirpputoriksi kuin vaikkapa kevyeen ryhmäliikuntaan.

Koko tilaa vuokrataan lähtökohtaisesti iltaisin ja viikonloppuisin 13-15 euron tuntihintaan. Päivisin tilasta voi vuokrata työpistettä muutaman euron tuntihintaan, mutta myös koko tilan varaaminen on mahdollista.

Tilan varaus, maksu sekä sähköisen älylukon avaaminen tapahtuvat helppokäyttöisesti Flextila-verkkopalvelun kautta (tilan varauskalenteri ei vielä käytössä). Alueen taloyhtiöiltä, yhdistyksiltä, yrityksiltä jne. vuokra voidaan periä myös laskulla. Tilassa on keittiö, mutta sinne voi myös varata valmiiksi tarjoilun. Tilan muunneltava kalustus mahdollistaa monenlaisen käytön ja tarpeet.

Ehdota tilalle nimeä

Nyt voit ehdottaa nimeä tulevalle yhteiskäyttötilalle! Nimen toivotaan oleva lyhyt ja ytimekäs sekä mielellään sellainen, joka viittaa tilan luonteeseen. Varsinaiseen nimeen voidaan myös yhdistää tilasta kertova tukisana (esim. "Yhteiskäyttötila X").

Nimiehdotuksien joukosta mahdollisesti valituksi tulevan nimen ehdottaja palkitaan vapaasti valittavalla 50 euron lahjakortilla Vuoreksessa sijaitsevan yritykseen.

Ehdota nimeä sähköisellä lomakkeella 6.3.2018 mennessä: https://vuores.fi/nimi-yhteiskayttotilalle. Samalla voit kertoa, miten toivoisit tilan kalustettavan ja millaista yhteistoimintaa toivoisit tilassa järjestettävän.

Nimi julkistetaan tilan avaamisen yhteydessä.

Valokuvataiteilija Juha Suonpään juuri julkaistu Juurtumisia-kirja rakentaa sillan vanhasta uuteen Tampereen Vuoreksessa.

Lempäälän takamaalla, Tampereen vastaisella raja-alueella Hervannanmaalla sijaitsee Anniston torppa. Sen naapuriin on noussut Vuoreksen uusi asuma-alue. Annistossa on asuttu jo 165 vuotta. Annistokin olisi voinut jäädä Vuoreksen alle, mutta onneksi kävi toisin. Juha Suonpää kuvaa vaimonsa perintötorpan, omankin kotinsa, suhdetta historiaansa ja uuteen ympäristöönsä tuoreessa kirjassaan Juurtumisia.

Ihminen ottaa paikan haltuunsa jättämällä merkkejä itsestään. Ne voivat olla pieniä tai suuria, hetkellisiä, pitkäaikaisia tai pysyviä. Paikan merkitys ihmiselle rakentuu kaikkien näiden jälkien ja muistojen summana. Samalla, kun ihminen jättää jälkensä paikkaan, paikka jättää jälkensä ihmiseen.

Anniston tarinan kautta Suonpää lähestyy ihmisen, kodin ja ympäristön suhdetta sekä niille annettuja merkityksiä. Hänen ilmaisukeinonsa ovat valokuva ja teksti. Vanhaan taloon on sukupolvien vaihtuessa kertynyt vaikka mitä, mitä ei ole raaskittu, viitsitty tai haluttu heittää pois. Talon ympäristön muutosta Suonpää on kuvannut kolmenkymmenen vuoden aikana. Kuvapareissa tiivistyy hetkessä valtavien muutosten ajanjaksoja.

Uuden ja vanhan välille syntyy usein jännite. Suonpään mukaan sitä voidaan purkaa lähilukemalla paikan merkityksiä. ”Tämän kirjan tavoitteena onkin nostaa esiin aiemmin kertomatta jääneitä arjen merkityksiä, jotka rakentuvat osaksi nyky-Vuoresta ja sen identiteettiä”, Suonpää kirjoittaa.

Hän toivoo, että kirja palvelee myös Vuoreksen uusia asukkaita, jotka uusiin koteihin muuttaessaan aloittavat oman juurtumisensa alueelle.

Kirjan kustantaja on Swamphead ja jakelija Maahenki Oy. Julkaisija Tampereen ammattikorkeakoulu.

Kirjamyynti: 
http://www.maahenki.fi/
Juha Suonpää: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.