Uutiset |

Pyöräilevä ja kävelevä koulubussi Vuoreksen kouluun

Pyöräilevä ja kävelevä koulubussi Vuoreksen kouluun

19.08.2013

Pieni koululainen on juuri aloittanut uudessa koulussa. Vaikka liikenneympäristö on alueella turvallinen, tuntuu lapsi hiukan liian pieneltä kulkemaan koulumatkansa yksin. Onko naapurilla sama huoli?

Vanhemmat voivat yhdistää voimansa perustamalla pyöräilevän tai kävelevän koulubussin. Aikuisen johdolla kulkeva pyöräilevä tai kävelevä koulubussi opettaa lapsille liikenteessä kulkemista, lisää liikenneturvallisuutta ja saa lapset liikkumaan myös koulumatkoillaan. 

Pyöräilykuntien verkosto esittelee Pyöräilevää ja kävelevää koulubussia Vuoreksen koulun vanhempainillassa 21.8. Tule kuulemaan ja toimimaan!

Edistyksellinen liikenneratkaisu ja helpotusta arkeen

“Pyöräilevät ja kävelevät koulubussit” on koululaisperheiden arkea helpottava sosiaalinen innovaatio, jota on toteutettu parinkymmenen vuoden ajan muun muassa Kanadassa, Isossa-Britanniassa, Belgiassa ja Ruotsissa.

Yhteistä matkantekoa nimitetään koulubussiksi, koska porukka kulkee ennalta sovitun reitin ja aikataulun mukaan. Letkaan voi liittyä reittiin suunnitelluilta “pysäkeiltä”. Toimintaa pyörittävät vanhemmat isovanhemmat, opettajat tai harrastuksen ohjaajat ja se on suunnattu pääosin 1.-3.-luokkalaisille – heille, jotka vasta harjoittelevat itsenäistä ja turvallista liikkumista lähiympäristössä.

Kaveriporukassa aikuisen johdolla kulkiessaan lapset oppivat turvallisia ja ympäristön kannalta kestäviä liikkumisen tapoja. Lasten liikunta lisääntyy kuin itsestään, kun koulumatkat taitetaan auton sijaan pyöräillen tai kävellen. Autoliikenteen vähentyessä myös koulujen ja harrastuspaikkojen liikenneturvallisuus kohenee. Ulkoilu ennen koulua parantaa keskittymistä ja helpottaa oppimista. Porukalla kulkeminen vahvistaa yhteisöllisyyttä lasten ja aikuisten kesken sekä lisää yhteistyötä koulun ja kodin välillä.

Uudet, Vuoreksen kaltaiset asuinalueet ovat avainasemassa pyöräilyä ja kävelyä tukevien liikenneratkaisujen vakiinnuttamisessa ja kestävien liikkumisen tapojen juurruttamisessa. 

Innostuitko? Ryhdy koulubussin kuljettajaksi!

Toteutuakseen pyöräilevät ja kävelevät koulubussit tarvitsevat aktiivisia vanhempia tai muita sitoutuneita aikuisia luotsaamaan lapsia turvallisesti koulutiellä. Olisiko Sinun aamussasi hetki aikaa?

Pyöräilykuntien verkoston koordinoima valtakunnallinen Pyöräilevä ja kävelevä koulubussi -hanke on tehnyt yhteistyötä Vuores-projektin, Tampereen kaupungin Kaupunkiympäristön kehittäminen -tilaajaorganisaation ja Tampereen koulutoimen kanssa vuodesta 2012.

Lisätietoja koulubussista:
http://www.poljin.fi/koulubussit/koulubussitesite2013
http://areena.yle.fi/video/1316613620162 (Turengin kävelevät koulubussit)