Uutiset |

YLEn Vuores -juttu

 

http://yle.fi/uutiset/alyteknologia_hoitaa_kohta_saunavuorot_ja_vikailmoitukset/7689674?origin=rss

 

Älyteknologia hoitaa kohta saunavuorot ja vikailmoitukset

Älyteknologia – tai ICT, miten vaan – tekee tuloaan uusiin asuintaloihin ja muihin rakennuksiin. Varsin yleisesti rakennetaan alusta lähtien valmius esimerkiksi taloautomaation ja hälytysjärjestelmien käyttöön. Esimerkiksi Tampereen Vuoreksen uudella asuinalueella on käytössä oma nettiportaali, joka mahdollistaa monenkeskisen tiedonvaihdon.

 

Mistä on kyse?

•Äly- tai ICT -teknologia voi laajentaa erilaisia asumista auttavia palveluja
•Verkon kautta on mahdollisuus seurata esimerkiksi kiinteistön kuntoa, tai yksin asuvan ikäihmisen vointia
•Laitteiston rakentaminen ei välttämättä ole kallista, kulut tulevat pikemminkin palvelujen käyttämisestä

Joskus tuntuu, että internet on vasta tullut kotiin pöydän kulmalle. Edessä taitaa kuitenkin olla seuraava iso hyppy, kun kokonaisia asuinalueita ryhdytään kytkemään yhteisiin tietojärjestelmiin. Samasta palvelusta voi jo nyt löytyä nettikirppari, vikailmoitukset, bussiaikataulut. Tarvittavaa laitteistoa rakennetaan jo uusiin taloihin.

Toimintaan tarvitaan myös tehokas tietoverkko. Sellainen kannattaa yleensä rakentaa kerralla ainakin uudelle asuinalueelle, sitä mukaa kun talot nousevat. Tähän tapaan on tehty Tampereen Vuoreksessa, joka on kokonaan uusi asuinalue. Väkeä on lopulta ainakin 14 000, joten käyttäjäpohjaa pitäisi riittää.

 

Yhteinen nettialusta vie viestiä

Alueella toimii jo Oma Vuores -nettisivusto, jota ylläpitävän taustayhtiön, Vuores Palvelun, omistavat kaupunki ja alueen taloyhtiöt. Palveluportaalin kautta voidaan vaihtaa erilaista ajankohtaista tietoa. Siitä saadaan apua myös erikoistilanteissa, kertoo alueella rakentavan Pohjola Rakennus Oy:n toimitusjohtaja Juha Metsälä.

– Esimerkiksi vesilaitoksella ja sähkölaitoksella on paljon informaatiota. Mutta tietojärjestelmät eivät keskustele keskenään. Tulevaisuudessa kuitenkin tällaisen portaalin kautta pystytään hallinnoimaan vaikka yhteistä ulkovalaistusta tai ohjaamaan liikennettä, jos kova sadekuuro aiheuttaa tulvan jonnekin.

Mahdollisuuksia on periaatteessa paljon. Asukkaat voivat keskustella keskenään portaalin kautta ja sopia vaikka yhteisestä ulkoilureissusta tai ruokailusta. Kysymys on ennemminkin siitä, opitaanko järjestelmiä käyttämään ja ovatko ne tarpeeksi käyttäjäystävällisiä.

ICT-valmiuksien rakentaminen ei tuo Juha Metsälän mukaan paljonkaan lisähintaa uuteen taloon. Komponentit ovat enimmäkseen halpoja. Sen sijaan laitteiden tarvitsemat ohjelmat ja niiden käyttäminen maksaa. Tämä antaa toki pelivaraa sille, mitä itse kukin katsoo tarvitsevansa.