Uutiset |

Vuores-kirjaan tallentui uuden kaupunginosan kasvutarina

Julkaistu: 18.02.2015

Tampereen Vuoreksen kaupunginosasta on ilmestynyt kirja ”Vuores – erämaasta kasvoi kaupunkikylä”. 160-sivuinen teos kertaa luonnon kainalossa olevan alueen historian, uuden Vuoreksen suunnittelun ja käyntiin saamisen polut.

– Kirjan olennaisin rooli on olla tukemassa uuden Vuoreksen kaupunginosan identiteetin muodostumista. Se on vasta kasvamassa ja kehittymässä, kertoo kirjan kirjoittanut tamperelainen tietokirjailija Matti Wacklin.

Vuores oli ennen uudisrakentamista lähinnä metsäistä virkistysmaata, jossa oli vain jonkin verran asutusta. Uusi Vuores lähti rakentumaan vuonna 2008 hitaanlaisesti useiden valitusten ja alkaneen talouslaman vuoksi. Vuores-projektin johtajan Pertti Tammisen mukaan nyt Vuoreksen rakennustyömaasta on kasvanut moderni, luontoa arvostava alue, jonka arkkitehtuuri on omailmeistä.

– Vuores on toki vielä alkutaipaleellaan reilulla tuhannella asukkaallaan, mutta rakenteilla on jo kuitenkin asunnot seuraavalle tuhannelle vuoreslaiselle. Lisäksi rakennuttajille on luovutettu tontteja yhteensä lähes 5000 asukkaan asuntotuotantoon. Aikanaan kaupunginosassa tulee asumaan yli 14 000 asukasta, kertoo Vuoreksen isäksikin kutsuttu Pertti Tamminen.

Hän on tyytyväinen kirjaan, joka kuvaa ja dokumentoi historiikin omaisesti koko Vuores-hankkeeseen liittyvää prosessia. Tammisen yksi suosikeista alueen rakentumisvaiheissa on Tampereen kaupungin katuverkon suurimman sillan valmistuminen yli syvän Särkijärven Vuoreksen puolelle.

– Kirjan monet valokuvat tuovat mukavasti esiin myös alueen kaupunkikuvan laadukkaan ja mielenkiintoisen ilmeen. Vuores ei ole tylsän lähiön näköinen, Pertti Tamminen kiittelee.

Vuores-kirjasta välittyvät niin vanha Vuores kuin uuden kaupunginosan rakentaminen.

Teokseen on koottu kaupunginosan käynnistämisessä ja rakentamisvaiheissa mukana olleiden suunnittelijoiden ja rakentajien mielipiteitä ja tunnelmia. Lisäksi Tampereen ammattikorkeakoulun TAMK:n opiskelijat valokuvasivat kirjaan kaupunginosan alkutaipaleen keskeisiä vaikuttajia.

– Kirjan näkökulma on pioneerien Vuores. Arvelen että kokoamillani mielipiteillä ja tunnelmilla on merkitystä tulevillekin polville, jotka muokkaavat tämän kaupunkikylän identiteettiä, Matti Wacklin sanoo.

Vuores-kirjan visuaalisen ilmeen ja taiton suunnitteli ja toteutti tamperelainen graafinen suunnittelija Marja Muhonen.

Vuores – erämaasta kasvoi kaupunkikylä -kirjaa on saatavilla noin 25 euron hintaan Tampereen Vapriikin museokaupasta, Alaverstaanraitti 5 ja Tampere-seura ry:n kaupasta, Kauppakatu 1.

 

Teksti: Raija Lindell

Linkki tiedotteeseen