Uutiset |

Juurtumisia-kirja rakentaa siltaa vanhan ja uuden Vuoreksen välille

Valokuvataiteilija Juha Suonpään juuri julkaistu Juurtumisia-kirja rakentaa sillan vanhasta uuteen Tampereen Vuoreksessa.

Lempäälän takamaalla, Tampereen vastaisella raja-alueella Hervannanmaalla sijaitsee Anniston torppa. Sen naapuriin on noussut Vuoreksen uusi asuma-alue. Annistossa on asuttu jo 165 vuotta. Annistokin olisi voinut jäädä Vuoreksen alle, mutta onneksi kävi toisin. Juha Suonpää kuvaa vaimonsa perintötorpan, omankin kotinsa, suhdetta historiaansa ja uuteen ympäristöönsä tuoreessa kirjassaan Juurtumisia.

Ihminen ottaa paikan haltuunsa jättämällä merkkejä itsestään. Ne voivat olla pieniä tai suuria, hetkellisiä, pitkäaikaisia tai pysyviä. Paikan merkitys ihmiselle rakentuu kaikkien näiden jälkien ja muistojen summana. Samalla, kun ihminen jättää jälkensä paikkaan, paikka jättää jälkensä ihmiseen.

Anniston tarinan kautta Suonpää lähestyy ihmisen, kodin ja ympäristön suhdetta sekä niille annettuja merkityksiä. Hänen ilmaisukeinonsa ovat valokuva ja teksti. Vanhaan taloon on sukupolvien vaihtuessa kertynyt vaikka mitä, mitä ei ole raaskittu, viitsitty tai haluttu heittää pois. Talon ympäristön muutosta Suonpää on kuvannut kolmenkymmenen vuoden aikana. Kuvapareissa tiivistyy hetkessä valtavien muutosten ajanjaksoja.

Uuden ja vanhan välille syntyy usein jännite. Suonpään mukaan sitä voidaan purkaa lähilukemalla paikan merkityksiä. ”Tämän kirjan tavoitteena onkin nostaa esiin aiemmin kertomatta jääneitä arjen merkityksiä, jotka rakentuvat osaksi nyky-Vuoresta ja sen identiteettiä”, Suonpää kirjoittaa.

Hän toivoo, että kirja palvelee myös Vuoreksen uusia asukkaita, jotka uusiin koteihin muuttaessaan aloittavat oman juurtumisensa alueelle.

Kirjan kustantaja on Swamphead ja jakelija Maahenki Oy. Julkaisija Tampereen ammattikorkeakoulu.

Kirjamyynti: 
http://www.maahenki.fi/
Juha Suonpää: juha.suonpaa@tamk.fi