Uutiset |

Bongaa pölyttäjiä Vuoreksessa

Tampereen kaupungin tiedote

Tampereella järjestetään kesällä Vuoreksessa, Hiedanrannassa sekä Viinikanlahden alueella osallistavaa pölyttäjäseurantaa osana Urban Nature Labs (UNaLab) EU-hanketta. Pölyttäjiä voi alkaa bongata vaikka heti. Torstaina 20.5. vietetään maailman mehiläispäivää.

Alueiden asukkailta ja vierailijoilta toivotaan pölyttäjähavaintoja iNaturalist-mobiilisovelluksen kautta. Sen saa ladattua ilmaiseksi Google Play -kaupasta.

Pölyttäjähyönteiset ovat elintärkeässä roolissa ihmisen ja muun luonnon kannalta. Hyönteiset ja muut pölyttäjäeläimet pölyttävät 75 % viljelykasveistamme ja lähes 90 % luonnonkasveista, joten ravintomme on vahvasti riippuvaista pölyttäjien tekemästä työstä. Mehiläisten ja muiden pölyttäjälajien määrät ovat kuitenkin viime aikoina vähentyneet, joten tieto niiden tilasta on tarpeen.

Parhaat havainnoijat palkitaan

Pölyttäjäbongauksessa havainnoidaan kukilla vierailevia pölyttäjähyönteisiä, kuten kimalaisia, kukkakärpäsiä ja päiväperhosia. Havainnot on helppo ilmoittaa ilmaisella iNaturalist-sovelluksella: nappaa näkemästäsi hyönteisestä mahdollisimman tarkat kuvat ja lisää ne havaintona palveluun. Sovelluksen tekoäly ja muut palvelun käyttäjät auttavat tunnistamaan havaintoja, joten bongaukseen osallistuvien on samalla mahdollisuus oppia tuntemaan lisää pölyttäjälajeja. Jokainen pölyttäjähavainto on tärkeä, sillä havainnot lisäävät tietoa Tampereen alueen pölyttäjien runsaudesta ja lajikirjosta.

Pölyttäjähavaintoja voi tarkastella iNaturalistin Pölyttäjäseurannat Tampere -projektista. Havainnot tukevat UNaLab-hankkeen puitteissa Ramboll Finland Oy:n alueella tekemiä pölyttäjäseurantoja. Seurantoja on tehty vuosina 2019 ja 2020 ja niitä jatketaan vielä tänä vuonna.

Parhaat pölyttäjähavainnoijat palkitaan 26.8. klo 17-19 Vuoreksen alueella järjestettävässä tapahtumassa, jossa pääsee myös keskustelemaan pölyttäjistä Rambollin luontoasiantuntijoiden kanssa. Tapahtuma on osa UNaLab-hankkeen living lab-työpajojen sarjaa.

Hiedanrannan alueella saattaa pölyttäjäbongauksen aikana nähdä esimerkiksi melko harvinaisen kirjokimalaisen.

Pölyttäjäseurannat Tampere https://inaturalist.laji.fi/projects/polyttajaseurannat-tampere

iNaturalistFi https://inaturalist.laji.fi/

Maailman mehiläispäivä 20.5. (YK) https://unric.org/fi/maailman-mehilaispaiva/

World Bee Day 20 May (United Nations) https://www.un.org/en/observances/bee-day

Lisätietoja

Tampereen kaupunki, UNaLab-hanke:
Projektipäällikkö
Maarit Särkilahti
puhelin 040 538 6535
sähköposti maarit.sarkilahti@tampere.fi

Ramboll Finland Oy
Ryhmäpäällikkö
Kaisa Mustajärvi
puhelin 050 536 0488
sähköposti kaisa.mustajarvi@ramboll.fi