Uutiset |

Tule mukaan vieraslajitalkoisiin 15.6.2021!

Tule Vuorekseen parantamaan luonnon monimuotoisuutta!

UnaLab-hanke järjestää tiistaina 15.6.2021 klo 17-20 vieraslajitalkoot Vuoreksessa Liikuntapuistosta Havulaaksonpuistoon kulkevan reitin alueella. Kokoonnumme Ilves-kentän reunalle (Vuoreksen Puistokatu 62) kuulemaan ohjeistuksen. Myös Hörinähaalla Vuoreksen koulun vieressä on talkoilua ja mahdollisuus tavata poneja.

Talkoissa kitketään lupiinia ja jättipalsamia, jotka on luokiteltu haitallisiksi vieraslajeiksi. Vieraslajien torjuminen parantaa luonnon monimuotoisuutta. Alueen luonnonvaraiset lajit, kuten monet niittykukat, menestyvät paremmin, kun voimakkaasti leviävät lajit eivät kilpaile niiden kanssa pölyttäjistä ja vie niiltä elintilaa.

Poistettavien kasvien tunnistukseen on tarjolla opastusta. Kitkentäjäte kerätään jätesäkkeihin erikseen merkittyihin roska-astioihin, jotka Pirkanmaan Jätehuolto käy tyhjentämässä. Vieraslajien leviämiskykyisiä kasvinosia, kuten siemeniä tai juuria ei tule kompostoida omassa kompostissa. Esim. siemenet eivät välttämättä tuhoudu ja voivat leivitä kompostimullan mukana. Jäteastiat ja kitkemisohjeistus jätetään paikalle koko kesäksi, joten talkoilua voi jatkaa omaan tahtiin. Kasvit on tärkeää kitkeä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ennen kuin niiden siemenet ovat kehittyneet.

Tarvitset mukaasi työhanskat ja saappaat. Talkoissa noudatetaan voimassaolevia koronaan liittyviä suosituksia.

Huom! Ilmoittauduthan talkoisiin, jotta osaamme varata sopivan määrän tarjoiluja. Tarjolla on suolaista purtavaa ja virvokkeita. Ilmoittautumiset viimeistään 8.6.2021 seuraavasta linkistä:
https://link.webropolsurveys.com/S/76D3DB5C7BA24208

Asukkaat voivat ilmoittaa tekemistään lupiini- ja jättipalsamihavainnoista valtakunnallisella sivustolla vieraslajit.fi/ilmoita, jonka avulla Tampereen kaupunki päivittää tietokantojaan. Vieraslajeja torjutaan Vuoreksessa koneellisesti jo mm. keskuspuistossa, Virolaistenpuistossa sekä pääkatujen pientareilla. Lisäksi kaupungin kunnossapito tekee käsinkitkentää Tervalepänpuiston läheisellä niittyalueella ja Havulaaksonpuistossa.

Tampereen kaupunki on mukana EU-hanke Unalabissa, jossa kehitetään kaupungin luontoperustaisia järjestelmiä yhdessä asukkaiden kanssa. Talkoot toteutetaan UnaLab- hankkeen rahoituksella.

Lämpimästi tervetuloa!

Lisätietoa:
Projektipäällikkö Maarit Särkilahti, Tampereen kaupunki, UnaLab-hanke, maarit.sarkilahti@tampere.fi, p. 040 538 6535
Projektisuunnittelija Salla Leppänen, Tampereen kaupunki, UnaLab-hanke, salla.leppanen@tampere.fi, p. 044 423 5406