Uutiset |

Jätteet järjestykseen ja kiertoon!

Kun lajittelet, jätteistä voidaan tehdä uutta materiaalia. Vähennät luonnonvarojen käyttöä ja ilmastopäästöjä. Lajittelu kuitenkin vaatii tarkkuutta, jotta materiaali kelpaa kierrätykseen. Kierrätettävä materiaali ei saa sisältää liikaa epäpuhtauksia tai sekalaisia materiaaleja.

Putkijärjestelmällä kerätään Vuoreksessa

  • biojäte
  • sekajäte
  • muovipakkaukset 
  • paperi

Lähikeräyspisteissä ja ekopisteissä kerätään

  • lasipakkaukset
  • metalli
  • pahvi ja kartonkipakkaukset

Putkikeräyksen syöttöpisteiden tarroissa on ohjeita, noudata niitä. Lajitteluohjeet ja järjestelmän käyttöohjeet löydät myös verkosta (pdf).

Muutamia muistisääntöjä:

Biojäte
Pakkaa biojäte biojätepussiin tai esimerkiksi sanomalehteen. Syöttöpiste pysyy siistimpänä ja on mukavampi käyttää, kun luukusta laitetaan pakattua biojätettä. Vie isot erät ruohoa, risuja ym. puutarhajätettä jätekeskukseen.

Sekajäte
Pakkaa jätettä roskapussiin enintään 20 litraa ja solmi pussi. Putkikeräykseen ei saa laittaa isoja ja kovia esineitä. Sekajätteet, jotka eivät sovellu putkikeräykseen, kuten isot tekstiilit, ämpärit ja kukkaruukut putkialueen asukkaat voivat viedä Vuoreksen jäteasemalle (pienerät, max 240 litran jäteastiaa vastava määrä) maksutta. Muut jätteet ja isommat erät hinnaston mukaan.

Muovipakkaukset
Muovinkeräykseen sopiva pakkaus on riittävän puhdas, jos sitä voisi säilyttää kotona vaikka viikon tai pari ilman, että se alkaa haista liikaa. Jos pakkaus ei tule puhtaaksi huuhtaisulla, voi olla parempi laittaa se sekajätteeseen. Keräykseen eivät kelpaa pakkaukset, jotka ovat kovin likaisia tai sisältävät vielä esim. ruokaa. 

Paperi
Paperinkeräykseen laitetaan kaikki mitä postiluukusta tulee: sanomalehdet, aikakauslehdet, mainokset, kirjekuoret ym. Paperinkeräykseen ei kuulu pahvi tai kartonki eikä paperikassit. 

Ethän jätä putkikeräyksen keräyspaikoille tai lähikeräyspisteisiin niihin kuulumattomia jätteitä. Vuoreksen jäteasema palvelee osoitteessa Mäyrämäenkatu 18.

Kiitos, kun lajittelet!

Pirkanmaan Jätehuolto Oy

www.pjhoy.fi/putki