Tietoverkon laadulla ja nopeudella on yhä enemmän merkitystä: verkossa katsotaan televisiota, vuokrataan 4k-tasoisia elokuvia, pelataan reaaliaikaisesti, käytetään pilvipalveluja, tehdään etätyötä ja soitetaan videopuheluita.

Vuores Palvelu rakennuttaa Vuorekseen valokuitukaapelointiin perustuvan alueverkon, joka mahdollistaa huippunopeat laajakaistayhteydet. Alueverkkoa pitkin toimitetaan myös kaapeli-tv-lähetykset.

Palveluyhtiön osakkuuden myötä jokainen alueen asunto- ja kiinteistöyhtiö on liitetty Vuores-tietoverkkoon. Myös omakotitalot voidaan liittää Vuores-tietoverkkoon.

Vuoreksen jokaiseen asuntoon tulee nopea ja tasalaatuinen 100/100 Mbps:n laajakaistayhteys.

Tietoverkon operaattorina toimii keväästä 2021 alkaen Lounea (lue lisää alta).

Vuores-tietoverkon laajakaista- ja kaapeli-tv-palvelun operointi on siirtynyt DNA:lta Lounealle huhtikuussa 2021, Vuores Palvelu Oy:n tekemän kilpailutuksen pohjalta.

Lounea toimittaa alueen huoneistoihin ja kiinteistöihin Vuores-tietoverkon peruspalveluun kuuluvat 100/100M-laajakaistaliittymät. Suurimmassa osassa kiinteistöjä myös kaapeli-tv-palvelun toimitus on siirtynyt Lounealle. Lisäksi Lounea tarjoaa asukkaille laajakaistan lisäpalveluita, kuten lisänopeutta aina 1000 M:aan saakka. Samalla DNA:n laajakaista- ja kaapeli-tv-palvelu Vuores-tietoverkossa on päättynyt.

Operaattorin vaihtumiseen liittyviä yleisimpiä kysymyksiä vastauksineen on koottu alle.

HUOM. Lisätietoa ja ohjeistusta näet Lounean verkkosivuilta lounea.fi/vuores

Lounean asiakastuki auttaa tarvittaessa 24/7 numerossa 0800 30304 tai sähköpostissa Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Useimmin kysytyt kysymykset

Miksi operaattori vaihtuu?

Vuores-tietoverkon rakennuttaa ja omistaa Vuores Palvelu Oy, jonka osakkaita ovat alueen asunto- ja kiinteistöyhtiöt sekä Tampereen kaupunki. Vuores-tietoverkossa toimiva palveluoperaattori valitaan noin neljän vuoden välein tarjouskilpailulla. Vuores Palvelun syksyllä 2020 toteuttaman kilpailutuksen voitti Lounea.

DNA ei ole Vuores Palvelun suoraan kilpailuttama operaattori. Kilpailutettu operaattori oli Tampereen Puhelin / Elmo, joka myi taloyhtiö- ja kuluttajaliiketoimintansa (sisältäen Vuores-tietoverkon operoinnin) DNA:lle kesken sopimuskauden. 

Miten operaattorin vaihtuminen vaikuttaa Vuores-tietoverkon perusliittymään?

Vuores-tietoverkon peruspalveluun kuuluvan laajakaistaliittymän nopeus säilyy ennallaan, 100/100 Mbps:ssä. Liittymien käytännön operoinnista vastaava toimittaja on vaihtunut DNA:sta Louneaan. Taloyhtiöissä asuvien on rekisteröidyttävä Lounealle liittymän käyttäjäksi 1.6. mennessä (lue lisää alta).

Kuten tähänkin asti, Vuores Palvelu Oy laskuttaa laajakaistan peruspalvelusta taloyhtiöitä (jotka voivat periä palvelumaksun esimerkiksi vastikkeen tai vuokran yhteydessä tai siihen sisältyen) sekä omakotiasiakkaita. Laajakaistan osalta vaihdos ei aiheuta toimenpiteitä taloyhtiöiden isännöitsijöille.

Tuleeko taloyhtiössä asuvien rekisteröityä uudelleen liittymän käyttäjäksi operaattorin vaihtuessa?

Lait ja määräykset vaativat teleoperaattoreita yksilöimään laajakaistan käyttäjät sekä tiedottamaan käyttäjiä palveluihin liittyvistä asioista. Tämän vuoksi jokaisesta taloyhtiön huoneistosta tulee yhden laajakaistan käyttäjän rekisteröityä operaattorille. Valitettavasti DNA:lle rekisteröitymisen yhteydessä annettuja henkilötietoja ei voi siirtää Lounealle tietosuojasyistä.

Taloyhtiöissä asuvien laajakaistan käyttäjien on siten rekisteröidyttävä Lounealle. Rekisteröityminen tapahtuu sivulla lounea.fi/rekisteroi. Asiasta saa lisätietoa verkkosivuilta lounea.fi/vuores. DNA:lle aikasemmin tehtyä käyttäjärekisteröitymistä ei tarvitse erikseen irtisanoa tai päättää.

Vuores Palvelu pahoittelee rekisteröitymisen aiheuttamaa ylimääräistä vaivaa!

Vaikuttaako operaattorin vaihtuminen Vuores Palvelun perimien laajakaistamaksujen suuruuteen?

Maksut alenevat kilpailutuksen ja uuden operaattorin myötä 1.6.2021.

Taloyhtiöissä Vuores-tietoverkon huoneistokohtaisen 100/100M-laajakaistaliittymän kuukausimaksu alenee 9,92 eurosta 6,2 euroon (sis. alv). Maksu tippuu siis yli 37 prosenttia.

Omakotitalojen 100/100M-nopeuksisen kuituliittymän kuukausimaksu alenee nykyisestä 22,32 eurosta 15,50 euroon (sis. alv). Alennus on noin 30 prosenttia.

Miten operaattorin vaihtuminen vaikuttaa laajakaistaliittymien lisänopeuksiin?

100/100M-perusliittymän päälle operaattorin tarjoamien laajakaistan lisänopeuksien luokat muuttuvat hieman ja osa hinnoista halpenee. Lisänopeuksista esimerkiksi 250M-lisänopeus maksaa Lounealla 9,90€/kk, kun 200M-lisänopeus on ollut DNA:lla hinnaltaan 14,90€ /kk (sis. alv). Muiden lisänopeuksien hinnat (500M 19,90 €/kk ja 1000M 29,90 €/kk) pysyvät ennallaan, mutta esimerkiksi lisänopeusluokka 400M vaihtuu nopeammaksi, 500M-lisänopeudeksi.

Asukkaat voivat tilata laajakaistan lisänopeuden kätevästi esimerkiksi sähköisen OmaLounea-palvelun kautta. Asiasta voi lukea lisää Lounean verkkosivuilta lounea.fi/vuores. DNA:n kanssa mahdollisesti solmitut sopimukset laajakaistan lisänopeuksista päättyvät automaattisesti operaattorin vaihtuessa. Lisätietoa asiasta saa DNA:lta.

Miten operaattorin vaihtuminen vaikuttaa kaapeli-tv-palveluun?

Kaapeli-tv:n peruspalvelun huoneistokohtainen hinta säilyy taloyhtiöillä ennallaan, omakotitaloilla laskee hieman. 

Operaattorin vaihtuessa kaapeli-tv-palvelun peruskanavissa tapahtuu vähäisiä muutoksia. Joidenkin kaapeli-tv-kanavien paikat vaihtuvat, joten kanavat on haettava televisioon uudelleen (mikäli laite ei tee kanavahakua automaattisesti). Vuores Palvelu pahoittelee kanavien uudelleenhaun aiheuttamaa ylimääräistä vaivaa! Kaapeli-tv-muutoksista voi lukea Lounean verkkosivuilta lounea.fi/vuorestv.

Asukkaat voivat tehdä maksukanavapaketeista uudet sopimukset suoraan Lounean kanssa. Asiasta voi lukea lisää Lounean verkkosivuilta lounea.fi/vuores. DNA:n kanssa mahdollisesti solmitut sopimukset kaapeli-tv-korteista ja -maksukanavapaketeista päättyvät automaattisesti operaattorin vaihtuessa. Lisätietoa asiasta saa DNA:lta.

Laajakaistayhteydet toimittava operaattori on Lounea.

Jos asut taloyhtiössä eli kerros-, rivi- tai pari- tai erillistalossa, yhteys on esikytketty tai kytketty valmiiksi jokaiseen huoneistoon. Mikäli olet juuri muuttanut huoneistoon, katso lisää kohdasta Yhteyden käyttöönotto.

Tietoverkon kuukausittainen huoneistokohtainen palvelumaksu peritään taloyhtiöltä. Voit lukea palvelusta lisää alta ja Tietoverkko asunto- ja kiinteistöyhtiölle -välilehdeltä.

Jos asut omakotitalossa, voit tilata palvelun liittymällä Vuores-tietoverkkoon.

Vuores-tietoverkon peruspalveluun sisältyy

*Toteutuviin yhteysnopeuksiin vaikuttavat mm. päätelaitteen ominaisuudet, verkon kuormitus, langattoman yhteyden käyttö, tietoturvapalvelut ja muut ohjelmistot. Enimmäisnopeus 100/100 Mbps.

Yhteyden käyttöönotto

Jos muutat vasta valmistuneeseen taloyhtiöön, sinun tulee aktivoida esikytketty laajakaistayhteys ja rekisteröityä operaattorille yhteyden käyttäjäksi. Jos muutat vanhempaan taloyhtiöön, yhteys voi olla valmiiksi kytketty, mutta sinun tulee silti rekisteröityä yhteyden käyttäjäksi.

Yhteyden aktivointi ja/tai käyttäjäksi rekisteröityminen onnistuu osoitteessa lounea.fi/rekisteroi. 

Taloyhtiöissä asuvien on suositeltavaa hankkia ethernet-reititin yhteyden jakamiseen langattomasti ja langallisesti. Lisäohjeistusta yhteyden jakamiseen voi lukea alta tai Lounean tukisivuilta.

Vuores-tietoverkon perustiedot
Lataa - Katso selaimessa

Vuores-tietoverkon käyttösäännöt
Lataa - Katso selaimessa

Ohjeita aktiivisen verkkorasian vaihtamisen ja WLAN-reitittimen asennukseen
Lataa
 - Katso selaimessa

Vuores data network - basic information
Download
 - View

Lisäpalvelut ja -nopeudet

Voit tilata operaattorilta laajakaistayhteyden lisäpalveluita, kuten lisänopeutta tai WLAN-reitittimen. Lisäpalveluista solmitaan asukkaan ja operaattorin välille erillinen laskutettava sopimus.

Lounean Vuores-tietoverkossa tarjoamista lisänopeuksista voit lukea Lounean verkkosivuilta.

Kaapeli-tv

Useimpiin taloyhtiöihin toimitetaan myös kaapeli-tv Vuores-tietoverkon välityksellä. Tällöin kaapeli-tv-palvelun toimittajana on Lounea. Ilmaisten tv-kanavien lisäksi voit tilata haluamasi kanavapaketit. 

Voit tutustua Lounean kaapeli-tv-palveluun Lounean verkkosivuilla.

Asiakastuki ja vikatilanteet

Lounea

www.lounea.fi/vuores

Lounean asiakaspalvelu

 • mm. lisänopeustilaukset
 • omalounea.lounea.fi
 • puh. 0800 30300 (ark. klo 8-18, la klo 9-15, ilmainen)
 • Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Lounean asiakastuki

 Asuinhuoneistojen laajakaistayhteyden toimituksessa pätevät soveltuvin osin Lounean Valokuitu-palvelukuvaus sekä Yleiset sopimusehdot kuluttajille.

Tietoverkon palvelut yrityksille

Vuoreksen yritysten laajakaistayhteydet toimittava operaattori on Lounea.

Jos yrityksesi sijaitsee taloyhtiössä katutason liiketilassa, laajakaistayhteys on esikytketty tai kytketty valmiiksi. Jos muutat vasta valmistuneeseen taloyhtiöön, saat esikytketyn laajakaistayhteyden aktivoitua soittamalla Lounean yritysasiakaspalveluun, puh. 0800 30301 (ilmainen, ark. klo 8.00-16.30). Vanhemmissa taloyhtiöissä yhteys on valmiiksi kytketty, mutta uusia tilan haltijoita pyydetään rekisteröitymään yhteyden käyttäjäksi olemalla yhteydessä Lounean yritysasiakaspalveluun. Tietoverkon kuukausittainen liiketilakohtainen palvelumaksu peritään taloyhtiöltä (ks. Tietoverkko asunto- ja kiinteistöyhtiölle).

Jos yrityksesi sijaitsee liikekiinteistössä, varmista Vuores Palvelusta, onko liiketilasi kytketty Vuores-tietoverkkoon.

Peruspalveluun sisältyy symmetrisen 100/100 Mbps:n laajakaistayhteyden lisäksi mahdollisuus luoda @vuores.fi-päätteisiä sähköpostiosoitteita. Operaattorilta voi tilata tarvittavia lisäpalveluita.

Yritysten laajakaistan palvelutaso

Liikekiinteistöissä yhteydet ovat palvelutasoltaan yritysliittymien tasoa ja sisältävät päätelaitteen. Tämä tarkoittaa mm. nopeampaa viankorjausta. Taloyhtiöiden liiketiloissa yhteyksien palvelutaso on sama kuin asunnoissa eikä yhteyteen sisälly päätelaitetta. Liiketilojen haltijat voivat tilata operaattorilta paremman palvelutason ja laitteen lisäpalveluna.

Tietoverkon palvelut operaattoreille

Vuores Palvelu tarjoaa tietoverkkopalveluita myös teleoperaattoreille sekä muille yrityksille, jotka tarvitsevat tietoverkon erityispalveluja. 

Operaattorituotteiden kuvaus ja hinnasto

Operaattorituotteiden yleiset sopimusehdot

Vuores Palvelun osakkaina Vuoreksen yhtiömuotoiset kiinteistöt liittyvät aina Vuores-tietoverkkoon. Laajakaistayhteyksien operaattorina toimii Lounea

Vuores Palvelun tarjoama 100/100 Mbps:n laajakaistayhteys kytketään tai esikytketään kaikkiin kiinteistön huoneistoihin. Yhteyden käyttöönottoon liittyvää ohjeistusta löytyy Tietoverkko asukkaille -välilehdeltä.

Yhtiömuotoisilta osakaskiinteistöiltä perittävät tietoverkon palvelumaksut 100/100 M:n laajakaistayhteydellä ovat kaudella 2021-2022 seuraavat:

 • Asuinhuoneisto 6,20 €/kk (5,00 €/kk + alv 24 %)
 • Liiketila asuinkiinteistössä 6,20 €/kk (5,00 €/kk + alv 24 %)
 • Liikekiinteistöt 111,60 €/kk/yritystason liittymä (90 €/kk + alv 24 %)

Jos olet liikekiinteistön tai liiketilan haltija, lue lisätietoa Tietoverkko yrityksille -välilehdeltä.

Jos olet yhtiömuotoisen kiinteistön rakennuttaja, lue lisätietoa Kerros- tai rivitalon liittäminen tietoverkkoon -välilehdeltä.

Tietoverkko

Vuoreksen alueen omakotirakentajat voivat liittyä Vuores-tietoverkkoon täyttämällä tilauslomakkeen (klikkaa linkki auki). Mikäli olet muuttamassa Vuoreksessa omakotitaloon, jossa on jo tietoverkkoliittymä, ota yhteyttä Vuores Palveluun liittymän ja laajakaistapalvelun siirrosta nimiisi.

Valokuidulla toteutettu kiinteä liittymä on tasalaatuinen ja luotettava. Vuores-tietoverkossa toimitettava laajakaistapalvelu on perusnopeudeltaan 100/100 Mbps*. 

Laajakaistapalvelun toimittava operaattori on Lounea.

Tietoverkon hinnat omakotiasiakkaille ovat:

 • Kuituliittymän kytkentä 1850 € (1492 € + alv 24 %), sisältäen laajakaistapalvelun avauksen, Genexis FiberTwist P3420 -kuitupäätelaitteen ja TP-link Deco M5 -WLAN-reitittimen 
 • Kuituliittymän ylläpito ja laajakaistapalvelu perusnopeudella 100/100M 22,32 €/kk ja 1.6.2021 alkaen 15,50€/kk (sis. alv.)

Voit lisäksi tilata liittymääsi lisänopeutta Lounealta (lisänopeus laskutetaan 100/100 Mbps:n laajakaistapalvelun kk-maksun lisäksi). 

* Toteutuviin yhteysnopeuksiin vaikuttavat mm. langattoman lähiverkkoyhteyden käyttö, verkon kuormitus, päätelaitteen ominaisuudet, tietoturvapalvelut ja muut ohjelmistot.

Kaapeli-tv-palvelu

Vuoreksessa kaapeli-tv on Lounealta tilattava lisäpalvelu, joka edellyttää aina kuituliittymän kytkentää. 

Kaapeli-tv-palvelun hinnat ovat uusien asiakkaiden osalta:

 • Mikäli laajakaistapalvelu ja kaapeli-tv-palvelu tilataan ja kytketään samalla kertaa, kaapeli-tv-palvelun avauksesta ei peritä maksua. Erikseen kytkettynä kaapeli-tv-palvelun avausmaksu on 482€ (sis. alv).
 • Kaapeli-tv-palvelun kuukausimaksu Lounean palveluna 4,96€/kk (sis. alv)

Voit tilata kaapeli-tv-palvelun samalla tilauslomakkeella kuin kuituliittymän kytkennän. Sopimus tehdään Lounean kanssa. Voit myös tilata Lounealta haluamasi maksukanavapaketit.

Liittyminen

Tietoverkkoon liittyminen sisältää aina kuituliittymän kytkennän. Kuituliittymän toimitusaika on 30 vrk. Vuores Palvelu ei takaa, että kytkennät voidaan toteuttaa juuri toivottuna päivänä. Liittymismaksu laskutetaan kuituliittymän ja laajakaistapalvelun kytkemisen jälkeen ja kuukausilaskutus alkaa laajakaistapalvelun kytkemispäivästä.

Toimitus edellyttää, että kiinteistön teleputkitus ja kaapelinveto on tehty Vuoreksen ICT-ohjeen mukaisesti. 

Alta voit ladata liittymän palvelukuvauksen, yleiset sopimusehdot yksityisasiakkaille (omakotitalo) sekä ICT-ohjeen.

Lisäksi liittymään pätee soveltuvin osin Lounean Valokuitu-palvelukuvaus.

Kysy tarvittaessa lisätietoa Vuores Palvelusta. Tutustu myös Vuores Palvelun asiakasrekisterin tietosuojaselosteeseen (pdf).

Huom. Jos olet yksityishenkilö, katso laajakaistayhteyden käyttöönottoa tukevaa ohjeistusta Tietoverkko asukkaille -välilehdeltä.

Kerros- tai rivitalon liittäminen tietoverkkoon

Rakennuttajat voivat varata kiinteistön liittämisen Vuores-tietoverkkoon sähköisellä lomakkeella. Luethan ennen varaamista alla olevan ohjeistuksen.

Yleistä

Vuores Palvelun osakkaina Vuoreksen yhtiömuotoiset kiinteistöt liittyvät aina Vuores-tietoverkkoon. Vuores Palvelun laajakaistapalvelu kytketään kaikkiin kiinteistön huoneistoihin. Operaattorina toimii Lounea.

Osakkuuden myötä perittävä kerrosneliöperusteinen investointiosuus kattaa tietoverkon käytön edellyttämän suunnittelun, kaapeloinnin, talojakamojen päätelaitteet ja asennuksen ICT-ohjeessa kuvattuun hankintarajaan asti.

Huom. Jos kiinteistön nousukaapeloinniksi otetaan käyttöön optinen eli kuitukaapelointi, jokaiseen huoneistojakamoon tulee asentaa rakennuttajan omalla kustannuksella kuitumuunnin, jolla kuitu kytketään huoneistokaapelointiin. Kuitumuuntimet jäävät taloyhtiön omistukseen. Jos nousukaapeloinniksi otetaan käyttöön parikaapelointi (cat), erillisiä kuitumuuntimia ei tarvita.

Liittymän toimitus

Asennus on hyvä varata viimeistään kolme kuukautta ennen toivottua asennusajankohtaa. Vuores Palvelu ei takaa että liittymä saadaan toimitettua toivottuna ajankohtana. Toimitus edellyttää, että kiinteistön teleputkitus ja mahdollinen kaapelinveto on tehty Vuoreksen ICT-ohjeen mukaisesti (Vuores Palvelu vetää kaapelin kiinteistön talojakamoon Mäyränmäessa ja Vuoreskeskuksessa, muualla Vuoreksessa kaapeli on valmiina tontin rajalla ja rakennuttaja vastaa kaapelin vetämisestä talojakamoon).

Kuitukaapelin sekä kytkinten asennuksesta sovitaan tilauksessa ilmoitetun työmaan yhteyshenkilön kanssa. Rakennuttaja vastaa siitä että kiinteistön puitteet ovat kunnossa sovittuina asennusajankohtina:

 • Kaapeli voidaan vetää talojakamoon, kun kiinteistön teleputkitus on valmis
 • Kaapeli voidaan päättää, kun talojakamon teline on asennettu (sisäverkko voi olla vielä kesken)
 • Kytkimet voidaan asentaa ja asunnot kytkeä, kun kaapeli on päätetty ja sisäverkko on valmis. Tämä vaihe toteutetaan yleensä vasta lähellä huoneistojen luovutuspäivää. 

Mikäli puitteet eivät ole kunnossa, rakennuttajaa veloitetaan tarpeettomista asennuskäynneistä asennukset suorittavien yritysten hinnaston mukaisesti.

Kaapeli-tv

Kaapeli-tv on Lounealta tilattava vapaaehtoinen lisäpalvelu. Kaapeli-tv voidaan kuitenkin tilata samalla tilauslomakkeella kuin tietoverkkoliittymä. Kaapeli-tv-tilauksissa Lounean asiakaspalvelu ottaa yhteyttä tilaajaan ja sopii palvelun tarkemmasta sisällöstä. Kaapelitelevisioon liittyminen edellyttää kuituverkon kytkentää. Kaapeli-tv-palvelun hinta on 2 €/kk/huoneisto + alv.

Rakennusautomaatioliittymät

Myös rakennusautomaatio- ja rappunäyttöliittymät ovat Lounealta tilattavia lisäpalveluita. RAU-liittymät voidaan silti tilata samalla tilauslomakkeella kuin asuinhuoneistojen tietoverkkoliittymät. 

Materiaaleja

Alta voit ladata Vuores-tietoverkon viimeisimmän ICT-ohjeen

Lisätietoja saa tarvittaessa ottamalla yhteyttä Vuores Palveluun

Vuores Palvelu Oy tarjoaa kaikille Vuores-tietoverkon käyttäjille ilmaisena lisäpalveluna mahdollisuuden luoda @vuores.fi-päätteisiä sähköpostiosoitteita, joihin tuleva sähköposti ohjataan käyttäjän valitsemaan sähköpostilaatikkoon tai -laatikoihin. Sähköpostilaatikot voivat olla tietoliikenneoperaattorilta tilattuja lisäpalveluja tai ilmaisia sähköpostipalveluja kuten esimerkiksi Gmail.

Sähköpostipalvelun käyttöönotto vaatii, että

 • asuntosi on liitetty Vuores-tietoverkkoon ja käytät kyseistä yhteyttä ja
 • olet rekisteröitynyt/kirjautunut Vuores-portaaliin.

Lisätietoja palvelusta sekä linkki sähköpostiosoitteiden luonti- ja ohjaussivulle löytyy omasta käyttäjäprofiilista (linkki portaalin ylälaidassa, joka ilmestyy portaaliin kirjautumisen jälkeen).