Tietoverkon laadulla ja nopeudella on yhä enemmän merkitystä: verkossa katsotaan televisiota, vuokrataan HD-tasoisia elokuvia, pelataan reaaliaikaisesti, käytetään pilvipalveluja, tehdään etätyötä, asioidaan viranomaisten kanssa ja soitetaan videopuheluita ystäville ja sukulaisille.

Vuores Palvelu rakennuttaa Vuorekseen optiseen kuituun perustuvan alueverkon, joka mahdollistaa huippunopeat internetyhteydet. Alueverkkoa pitkin toimitetaan myös kaapeli-tv-lähetykset.

Palveluyhtiön osakkuuden myötä jokainen alueen asunto- ja kiinteistöyhtiö on liitetty Vuores-tietoverkkoon. Myös omakotitalot voidaan liittää Vuores-tietoverkkoon.

Vuoreksen jokaiseen asuntoon tulee aidosti nopea, toimintavarma ja tasalaatuinen 100/100 Mbps:n internetyhteys. Vuoreksessa yhteys on symmetrinen, jolloin nopeus kodin ja internetin välillä on molempiin suuntiin sama.

Tietoverkon kilpailutettuna operaattorina toimii tällä hetkellä Tampereen Puhelin Oy.

Vuores Palvelu myös toteuttaa asteittain laajentuvan avoimen WLAN-verkon Vuoreksen alueen oleellisille ulkoalueille.

Jos muutat vasta valmistuneeseen taloyhtiöön (kerros-, rivi- tai paritalo), saat internetyhteyden nopeasti aktivoitua soittamalla Tampereen Puhelimen asiakaspalveluun, puh. 03 455 1000. Vanhemmissa taloyhtiöissä yhteys on suoraan käytettävissäsi. Tietoverkon kuukausittainen asuntokohtainen palvelumaksu peritään taloyhtiöltä (ks. alasivu Tietoverkko asunto- ja kiinteistöyhtiölle).

Taloyhtiöissä on suositeltavaa hankkia ethernet-reititin yhteyden jakamiseen langattomasti ja langallisesti (ks. alta käyttöönottoa tukevat ohjeet). 

Jos asut omakotitalossa, voit tilata palvelun liittymällä Vuores-tietoverkkoon.

Tietoliikenneyhteydet toimittava kilpailutettu operaattori on Tampereen Puhelin.

Peruspalveluun sisältyy

*Toteutuviin yhteysnopeuksiin vaikuttavat mm. päätelaitteen ominaisuudet ja verkon kuormitus. Normaalisti vaihteluväli 90-100 Mbps.

Käyttöönottoa tukevat pdf-ohjeet (päivitetty 2/2018)

Vuores-tietoverkko - perustiedot 
Lataa - Katso selaimessa
Tietoverkon ominaisuudet ja käyttöönotto pähkinäkuoressa taloyhtiössä asuvan näkökulmasta

Vuores-tietoverkko - käyttösäännöt
Lataa - Katso selaimessa
Tärkeimmät säännöt, jotka koskevat kaikkia Vuores-tietoverkon käyttäjiä

Vuores-tietoverkko - ohjeita yhteyden jakamiseen
Lataa
 - Katso selaimessa
Vinkkejä aktiivisen tietoverkkorasian vaihtamiseen ja WLAN-reitittimen asennukseen

Vuores data network - basic information
Download
 - View
Information about the Vuores data network for residents living in the housing company

Lisäpalvelut ja -nopeudet

Voit tilata laajakaistan lisäpalveluita Tampereen Puhelimelta. Lisänopeutta yhteyteesi saat aina 1 gigaan saakka!

Tampereen Puhelin tarjoaa Vuores-tietoverkossa seuraavat lisäpalvelut erikoishintaan:

 • Lisänopeus 250/100 Mbit/s* 14,90 €/kk
 • Lisänopeus 500/100 Mbit/s* 19,90 €/kk
 • Lisänopeus 1000/100 Mbit/s* 29,90 €/kk
 • Viihdepalvelu alk. 14,90 €/kk

*Saatavuus riippuu taloyhtiön sisäverkon toteutustekniikasta.

Voit tutustua lisäpalveluihin tarkemmin Tampereen Puhelimen verkkosivuilla. Katso myös tarjous lisänopeuksista.

Kaapeli-tv

Useimpiin taloyhtiöihin toimitetaan myös kaapeli-tv Vuores-tietoverkon välityksellä. Tällöin kaapeli-tv-palvelun toimittajana on Tampereen Puhelin. Ilmaisten tv-kanavien lisäksi voit tilata haluamasi kanavapaketit Tampereen Puhelimelta.

Asiakastuki ja vikatilanteet

Tampereen Puhelimen verkkosivuilta tampereenpuhelin.fi löydät esimerkiksi ohjeita sekä häiriötiedotteet.

Kun haluat henkilökohtaista palvelua tai ilmoittaa viasta tai häiriöistä, Tampereen Puhelimen yhteystiedot ovat:

 • Asiakastuki ja lisäpalvelut: 03 455 1000, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
 • Vikatilanteet: 03 455 3000, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Tietoverkon palvelut yrityksille

Jos yrityksesi sijaitsee taloyhtiössä katutason liiketilassa, tietoverkon peruspalvelu on käytössäsi ilman erillistä tilausta. Jos yrityksesi sijaitsee liikekiinteistössä, varmista Vuores Palvelusta, onko liiketilasi kytketty Vuores-tietoverkkoon.

Peruspalveluun sisältyy 

 • symmetrinen 100/100 Mbps:n tietoliikenneyhteys
 • mahdollisuus luoda @vuores.fi-päätteisiä sähköpostiosoitteita

Tietoliikenneyhteydet toimittavalta operaattorilta Tampereen Puhelimelta voi tilata lisäpalveluita, kuten tietoturvapalvelun, varmuuskopiointipalvelun, maksupäätepalvelun, it-tuen ja kiinteän IP-osoitteen.

Huom. Liikekiinteistöissä yhteydet ovat palvelutasoltaan (esim. viankorjauksen nopeus) yritysliittymien perustasoa. Taloyhtiöiden liiketiloissa yhteyksien palvelutaso on sama kuin asunnoissa. Liikekiinteistöjen ja -tilojen haltijat voivat halutessaan tilata Tampereen Puhelimelta paremman palvelutason lisäpalveluna.

Tietoverkon käyttöönottoa tukevia ohjeistuksia sekä tietoverkon käyttösäännöt voit lukea Palvelut asukkaille -sivulta.

Tietoverkon palvelut operaattoreille

Vuores Palvelu tarjoaa tietoverkkopalveluita myös teleoperaattoreille sekä muille yrityksille, jotka tarvitsevat tietoverkon erityispalveluja. 

Operaattorituotteiden kuvaus ja hinnasto

Operaattorituotteiden yleiset sopimusehdot

Vuores Palvelun osakkaina Vuoreksen yhtiömuotoiset kiinteistöt liittyvät aina Vuores-tietoverkkoon.

Vuores Palvelun tarjoama 100/100 Mbps:n laajakaistapalvelu kytketään kaikkiin kiinteistön huoneistoihin. Vasta valmistuneeseen taloyhtiöön (kerros-, rivi- tai paritalo) internetyhteyden saa nopeasti aktivoitua soittamalla Tampereen Puhelimen asiakaspalveluun, puh. 03 455 1000. Vanhemmissa taloyhtiöissä yhteys on suoraan käytettävissä.

Yhtiömuotoisilta kiinteistöiltä perittävät tietoverkon palvelumaksut 100/100 Mbps:n internetyhteydellä ovat 1.6.2018 alkaen seuraavat:

 • Asuinhuoneisto 9,92 €/kk (8,00 €/kk + alv 24 %)
 • Liiketila asuinkiinteistössä 9,92 €/kk (8,00 €/kk + alv 24 %)
 • Julkiset ja liikekiinteistöt 124,00 €/kk/liittymä (100 €/kk + alv 24 %)

Liike- ja julkisissa kiinteistöissä palvelumaksuun sisältyy yritysliittymien peruspalvelutaso (korjaamisen aloitusaika seuraava työpäivä, työskentelyaika arkisin 8-16, tavoiteaika korjaamiselle 48 h). Asuinkiinteistöjen liiketiloissa yhteyksien palvelutaso on sama kuin asunnoissa. Liikekiinteistöjen ja -tilojen haltijat voivat halutessaan tilata paremman palvelutason Tampereen Puhelimen lisäpalveluna.

Mikäli olet yhtiömuotoisen kiinteistön rakennuttaja, lue lisätietoa kerros- tai rivitalon liittämisestä tietoverkkoon alla olevan valikon kautta. 

Tietoverkko

Vuoreksen alueen omakotirakentajat voivat liittyä Vuores-tietoverkkoon tilauslomakkeella. Mikäli olet muuttamassa Vuoreksessa omakotitaloon, jossa on jo tietoverkkoliittymä, ota yhteyttä Vuores Palveluun liittymän ja laajakaistapalvelun siirrosta nimiisi.

Tietoverkossa toimitettavan laajakaistapalvelun nopeus on 100/100 Mbps. Vuores-tietoverkon valokuidulla toteutettava kiinteä laajakaista on tasalaatuinen, varmatoiminen ja aidosti nopea. Lue lisää, mitkä ovat valokuituliittymän edut verrattuna mobiililaajakaistaan (pdf). Katso myös Speedtest.net-palvelulla mitatut Vuores-tietoverkon laajakaistapalvelun nopeudet (mitattu langallisesti eli verkkokaapelia käyttäen).

Tietoverkon hinnat ovat:

 • Kuituliittymän kytkentä sisältäen laajakaistapalvelun avauksen ja WLAN-tukiasemallisen Inteno-kuitupäätelaitteen 1850,08€ (1492€ + alv 24%)
 • Laajakaistapalvelun kuukausimaksu 22,32€ (18€ + alv 24%)

Kaapeli-tv-palvelu

Vuoreksessa kaapeli-tv on Tampereen Puhelimelta tilattava lisäpalvelu, joka edellyttää aina kuituliittymän kytkentää. 

Tampereen Puhelimen kaapeli-tv-palvelun hinnat ovat uusien asiakkaiden osalta 1.5.2017 alkaen:

 • Mikäli laajakaistapalvelu ja kaapeli-tv-palvelu kytketään samalla kertaa, kaapeli-tv-palvelun avauksesta ei peritä maksua. Erikseen kytkettynä kaapeli-tv-palvelun avausmaksu talovahvistimineen on 682€ (sis. alv).
 • Kaapeli-tv-palvelun kuukausimaksu 6,20€/kk (sis. alv)

Voit tilata kaapeli-tv-palvelun samalla tilauslomakkeella kuin kuituliittymän kytkennän.

Mikäli haluat taloosi kaapeli-tv-palvelun, mutta et 100/100 Mbps:n laajakaistapalvelua, voit tilata kuituliittymän kytkennän ilman laajakaistapalvelun avausta (1230,08€, sis. alv) sekä kaapeli-tv-palvelun avauksen (682€, sis. alv). Laajakaistapalvelu on mahdollista avata kuituliittymään jälkeenpäin (avaus 620€, sis. alv).

Liittyminen

Alta voit ladata tietoverkon palvelukuvauksen ja yleiset sopimusehdot yksityisasiakkaille sekä ICT-ohjeen, joka kuvaa tietoverkon periaatteet ja mitä omakotirakentajan tulee huomioida, jotta kiinteistö voidaan liittää Vuores-tietoverkkoon.

Kuituliittymän toimitusaika on 30 vrk, mutta tilaus toivotaan tehtävän mahdollisuuksien mukaan jo 2 kuukautta ennen laajakaistapalvelun haluttua käyttöönottopäivää. Vuores Palvelu ei takaa, että kytkennät voidaan toteuttaa juuri toivottuna päivänä. Pikatoimitusaika on 14 vrk ja pikatoimituslisä 300€ (sis. alv). Liittymismaksu laskutetaan kuituliittymän ja laajakaistapalvelun kytkemisen jälkeen ja kuukausilaskutus alkaa laajakaistapalvelun kytkemispäivästä.

Toimitus edellyttää, että kiinteistön teleputkitus ja kaapelinveto on tehty Vuoreksen ICT-ohjeen mukaisesti. Tietoverkkoon liittyminen sisältää aina kuituliittymän kytkennän. Kysy tarvittaessa lisätietoa Vuores Palvelusta.

Kuitupäätelaitteiden ohjeet

Kuitupäätelaitteita Inteno FG500 ja Inteno EG300 koskevia ohjeita löydät Tampereen Puhelimen verkkosivuilta.

HUOM. Jos olet yksityishenkilö, ja muutat vasta valmistuneeseen taloyhtiöön (kerros-, rivi- tai paritalo), saat internetyhteyden nopeasti aktivoitua soittamalla Tampereen Puhelimen asiakaspalveluun, puh. 03 455 1000. Vanhemmissa taloyhtiöissä yhteys on suoraan käytettävissä. Katso tukiohjeistus tietoverkkoyhteyden käyttöönottoon Palvelut asukkaille -sivulta.

Kerros- tai rivitalon liittäminen tietoverkkoon

Rakennuttajat voivat varata kiinteistön liittämisen Vuores-tietoverkkoon sähköisellä lomakkeella. Luethan ennen varaamista alla olevan ohjeistuksen.

Yleistä

Vuores Palvelun osakkaina Vuoreksen yhtiömuotoiset kiinteistöt liittyvät aina Vuores-tietoverkkoon. Vuores Palvelun laajakaistapalvelu (operaattorina Tampereen Puhelin) kytketään kaikkiin kiinteistön huoneistoihin. 

Osakkuuden myötä perittävä kerrosneliöperusteinen investointiosuus kattaa tietoverkon käytön edellyttämän suunnittelun, kaapeloinnin, talojakamojen päätelaitteet ja asennuksen ICT-ohjeessa kuvattuun hankintarajaan asti.

Huom. Jos kiinteistön nousukaapeloinniksi otetaan käyttöön optinen eli kuitukaapelointi, jokaiseen huoneistojakamoon tulee asentaa rakennuttajan omalla kustannuksella kuitumuunnin, jolla kuitu kytketään huoneistokaapelointiin. Kuitumuuntimet jäävät taloyhtiön omistukseen. Jos nousukaapeloinniksi otetaan käyttöön parikaapelointi (cat), erillisiä kuitumuuntimia ei tarvita.

Liittymän toimitus

Asennus on hyvä varata viimeistään kolme kuukautta ennen toivottua asennusajankohtaa. Vuores Palvelu ei takaa että liittymä saadaan toimitettua toivottuna ajankohtana. Toimitus edellyttää, että kiinteistön teleputkitus ja mahdollinen kaapelinveto on tehty Vuoreksen ICT-ohjeen mukaisesti (Vuores Palvelu vetää kaapelin kiinteistön talojakamoon Mäyränmäessa ja Vuoreskeskuksessa, muualla Vuoreksessa kaapeli on valmiina tontin rajalla ja rakennuttaja vastaa kaapelin vetämisestä talojakamoon).

Kuitukaapelin sekä kytkinten asennuksesta sovitaan tilauksessa ilmoitetun työmaan yhteyshenkilön kanssa. Rakennuttaja vastaa siitä että kiinteistön puitteet ovat kunnossa sovittuina asennusajankohtina:

 • Kaapeli voidaan vetää talojakamoon, kun kiinteistön teleputkitus on valmis
 • Kaapeli voidaan päättää, kun talojakamon teline on asennettu (sisäverkko voi olla vielä kesken)
 • Kytkimet voidaan asentaa ja asunnot kytkeä, kun kaapeli on päätetty ja sisäverkko on valmis. Tämä vaihe toteutetaan yleensä vasta lähellä huoneistojen luovutuspäivää. 

Mikäli puitteet eivät ole kunnossa, rakennuttajaa veloitetaan tarpeettomista asennuskäynneistä asennukset suorittavien yritysten hinnaston mukaisesti.

Kaapeli-tv

Kaapeli-tv on Tampereen Puhelimelta tilattava vapaaehtoinen lisäpalvelu. Kaapeli-tv voidaan kuitenkin tilata samalla tilauslomakkeella kuin tietoverkkoliittymä. Kaapeli-tv-tilauksissa Tampereen Puhelimen asiakaspalvelu ottaa yhteyttä tilaajaan ja sopii palvelun tarkemmasta sisällöstä. Kaapelitelevisioon liittyminen edellyttää kuituverkon kytkentää. Kaapeli-tv-palvelun hinnat ovat 2 €/kk/huoneisto + alv sekä avausmaksu 550 €/kiinteistö + alv.

Rakennusautomaatioliittymät

Myös rakennusautomaatioliittymät ovat Tampereen Puhelimelta tilattava lisäpalvelu. RAU-liittymät voidaan silti tilata samalla tilauslomakkeella kuin asuinhuoneistojen tietoverkkoliittymät.

Materiaaleja

Alta voit ladata Vuores-tietoverkon viimeisimmän ICT-ohjeen. Tutustu myös kaavioon, joka kuvaa asennusprosessin yhtiömuotoisten kiinteistöjen näkökulmasta.

Lisätietoja saa tarvittaessa ottamalla yhteyttä Vuores Palveluun

Vuores Palvelu toteuttaa asteittain laajentuvan, kaikille avoimen langattoman verkon Vuoreksen oleellisille ulkoalueille.

Tällä hetkellä käytössä on viisi tukiasemaa. Langaton WLAN-verkko kattaa seuraavat alueet:

 • Keskuspuisto ja seikkailupuisto
 • Vuores-aukio liikekeskus Klaavan vieressä
 • Liikuntapuisto
 • Kirjailijanpuiston pohjoispääty Virolaisessa
 • Mäyränmäenkadun ja Hupakankorvenkadun risteysalue

WLAN-verkon kattavuutta kasvatetaan käyttötarpeen mukaan. Verkon laajentamisessa tukeudutaan olemassa oleviin rakennuksiin.

Vuores Palvelu Oy tarjoaa kaikille Vuores-tietoverkon käyttäjille ilmaisena lisäpalveluna mahdollisuuden luoda @vuores.fi-päätteisiä sähköpostiosoitteita, joihin tuleva sähköposti ohjataan käyttäjän valitsemaan sähköpostilaatikkoon tai -laatikoihin. Sähköpostilaatikot voivat olla tietoliikenneoperaattorilta tilattuja lisäpalveluja tai ilmaisia sähköpostipalveluja kuten esimerkiksi Gmail.

Sähköpostipalvelun käyttöönotto vaatii, että

 • asuntosi on liitetty Vuores-tietoverkkoon ja käytät kyseistä yhteyttä ja
 • olet rekisteröitynyt/kirjautunut Vuores-portaaliin.

Lisätietoja palvelusta sekä linkki sähköpostiosoitteiden luonti- ja ohjaussivulle löytyy omasta käyttäjäprofiilista (linkki portaalin ylälaidassa, joka ilmestyy portaaliin kirjautumisen jälkeen).