Tietoverkon laadulla ja nopeudella on yhä enemmän merkitystä: verkossa katsotaan televisiota, vuokrataan 4k-tasoisia elokuvia, pelataan reaaliaikaisesti, käytetään pilvipalveluja, tehdään etätyötä ja soitetaan videopuheluita.

Vuores Palvelu rakennuttaa Tampereen Vuorekseen valokuitukaapelointiin perustuvan alueverkon, joka mahdollistaa huippunopeat laajakaistayhteydet. Alueverkkoa pitkin toimitetaan myös kaapeli-tv-lähetykset.

Palveluyhtiön osakkuuden myötä jokainen alueen asunto- ja kiinteistöyhtiö on liitetty Vuores-tietoverkkoon. Myös omakotitalot voidaan liittää Vuores-tietoverkkoon.

Vuoreksen jokaiseen asuntoon tulee nopea ja tasalaatuinen 100/100 Mbps:n laajakaistayhteys.

Vuores Palvelu valitsee tietoverkon palvelut tuottavan operaattorin kilpailutuksen pohjalta. Keväästä 2021 alkaen tietoverkon operaattorina on toiminut Lounea.

Vuores-tietoverkon laajakaistayhteydet toimittava operaattori on Lounea.

Yhteys on esikytketty tai kytketty valmiiksi jokaiseen huoneistoon. Mikäli olet juuri muuttanut huoneistoon, katso lisää kohdasta Yhteyden käyttöönotto.

Tietoverkon kuukausittainen huoneistokohtainen palvelumaksu peritään taloyhtiöltä. Voit lukea palvelusta lisää alta ja Tietoverkko asunto- ja kiinteistöyhtiölle -välilehdeltä.

Vuores-tietoverkon peruspalveluun sisältyy

*Toteutuviin yhteysnopeuksiin vaikuttavat mm. päätelaitteen ominaisuudet, verkon kuormitus, langattoman yhteyden käyttö, tietoturvapalvelut ja muut ohjelmistot. Enimmäisnopeus 100/100 Mbps.

Yhteyden käyttöönotto

Jos muutat vasta valmistuneeseen taloyhtiöön, sinun tulee aktivoida esikytketty laajakaistayhteys ja rekisteröityä operaattorille yhteyden käyttäjäksi. Jos muutat vanhempaan taloyhtiöön, yhteys voi olla valmiiksi kytketty, mutta sinun tulee silti rekisteröityä yhteyden käyttäjäksi.

Yhteyden aktivointi ja/tai käyttäjäksi rekisteröityminen onnistuu osoitteessa lounea.fi/rekisteroi. 

Taloyhtiöissä asuvien on suositeltavaa hankkia ethernet-reititin yhteyden jakamiseen langattomasti ja langallisesti. Lisäohjeistusta yhteyden jakamiseen voi lukea alta tai Lounean tukisivuilta.

Vuores-tietoverkon perustiedot
Lataa - Katso selaimessa

Vuores-tietoverkon käyttösäännöt
Lataa - Katso selaimessa

Ohjeita aktiivisen verkkorasian vaihtamisen ja WLAN-reitittimen asennukseen
Lataa
 - Katso selaimessa

Vuores data network - basic information
Download
 - View

Lisänopeudet ja -palvelut

Voit tilata operaattorilta laajakaistayhteyden lisäpalveluita, kuten lisänopeutta tai WLAN-reitittimen. Lisäpalveluista solmitaan asukkaan ja operaattorin välille erillinen laskutettava sopimus.

Lounean Vuores-tietoverkossa tarjoamista lisänopeuksista (250M, 500M ja 1000M) voit lukea Lounean verkkosivuilta.

Kaapeli-tv

Useimpiin taloyhtiöihin toimitetaan myös kaapeli-tv Vuores-tietoverkon välityksellä. Tällöin kaapeli-tv-palvelun toimittajana on Lounea. Ilmaisten tv-kanavien lisäksi voit tilata haluamasi kanavapaketit. 

Voit tutustua Lounean kaapeli-tv-palveluun Lounean verkkosivuilla.

Asiakastuki ja vikatilanteet

Lounea

www.lounea.fi/vuores

Lounean asiakaspalvelu

 • mm. lisänopeustilaukset
 • omalounea.lounea.fi
 • puh. 0800 30300 (ark. klo 8-18, la klo 9-15, ilmainen)
 • Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Lounean asiakastuki

 • mm. häiriöilmoitukset ja tekninen tuki
 • puh. 0800 30304 (24 h/vrk, ilmainen)
 • Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
 • lounea.fi/jata-hairioilmoitus (sivulla myös ohjeistusta vikatilanteisiin)

Katso myös huoltoikkunat Lounean sivuilta

Jos yhteyden ongelmien on todettu viittaavan vikaan omassa WLAN-reitittimessäsi, etkä pysty varmistamaan asiaa kytkemällä tietokoneen kaapelilla suoraan huoneistojakamon nousuporttiin, voit halutessasi lainata Vuores Palvelulta WLAN-reititintä yhteyden testausta varten noin viikon ajaksi. Sovi lainareitittimen noudosta lähettämällä sähköpostia osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Vuores-tietoverkossa omakotitalojen kiinteät liittymät toteutetaan tasalaatuisella ja luotettavalla valokuidulla. Sopimus liittymästä ja laajakaistan 100/100M* perusnopeudesta tehdään verkon omistavan Vuores Palvelun kanssa. Laajakaistapalvelun käytännössä toimittava operaattori on Lounea, joka vastaa myös asiakastuesta ja viankorjauksesta.

Omakotitalon kuituliittymän ylläpito ja laajakaistapalvelu 100/100M-perusnopeudella on hinnaltaan 15,50€/kk (sis. alv.)

Liittymään voi lisäksi tilata lisänopeutta Lounealta aina 1000M:een asti (lisänopeus laskutetaan yllä mainitun kk-maksun lisäksi). 

* Toteutuviin yhteysnopeuksiin vaikuttavat mm. langattoman lähiverkkoyhteyden käyttö, verkon kuormitus, päätelaitteen ominaisuudet, tietoturvapalvelut ja muut ohjelmistot.

Liittymän tilaus

Jos rakennat uutta omakotitaloa (Tampereen puolen) Vuorekseen, voit tilata Vuores-tietoverkon kuituliittymän täyttämällä tilauslomakkeen

Kuituliittymän kytkentä on hinnaltaan 1850 € (1492 € + alv 24 %), sisältäen laajakaistapalvelun ja kaapeli-tv-palvelun (ks. alle) avauksen, Genexis FiberTwist P3420 -kuitupäätelaitteen ja TP-link Deco M5 -WLAN-reitittimen. Liittymä toteutetaan valokuidulla kiinteistön talojakamoon asti (FTTH eli fiber-to-the-home).

Kuituliittymän toimitusaika on 30 vrk. Vuores Palvelu ei takaa, että kytkennät voidaan toteuttaa juuri toivottuna päivänä. Liittymismaksu laskutetaan kuituliittymän ja laajakaistapalvelun kytkemisen jälkeen ja kuukausilaskutus alkaa laajakaistapalvelun kytkemispäivästä. Toimitus edellyttää, että tontin rajalle tuotu kaapeli on vedetty kiinteistön putkessa talojakamoon ja talojakamo ja sisäverkko ovat valmiit (ks. ohjeistus Vuoreksen ICT-ohjeesta alta). 

Liittymän siirto

Mikäli olet ostanut omakotitaloon, jossa on jo Vuores-tietoverkon kuituliittymä, täytä lomake liittymän siirrosta vanhalta omistajalta nimiisi. Samalla voit ilmoittaa jatkavasi liittymään kytkettyä 100/100M-laajakaistapalvelua. Mikäli uusi omistaja jatkaa laajakaistapalvelua suoraan (eli palvelua ei kytketä välillä pois), siirrosta ei peritä maksua. Uudelleenkytkennän vaativissa tilanteissa laajakaistapalvelun avausmaksu on 120,28€ (sis. alv).

Jos olet myynyt omakotitalon, jossa on Vuores-tietoverkon kuituliittymä, täytä lomake liittymän siirrosta uuden omistajan nimiin. Samalla voit irtisanoa nimissäsi olleen 100/100M-laajakaistapalvelun.

Kaapeli-tv-palvelu

Vuoreksessa kaapeli-tv on Lounealta tilattava lisäpalvelu, joka toimitetaan Vuores-tietoverkon kuituliittymän kautta. Kaapeli-tv-palvelun kuukausimaksu on 4,96€/kk (sis. alv).

Mikäli kaapeli-tv-palvelu tilataan, kytketään tai siirretään samalla kertaa kuin kuituliittymä ja laajakaistapalvelu, kaapeli-tv-palvelun avauksesta ei peritä maksua. Erikseen kytkettynä kaapeli-tv-palvelun avausmaksu on uudelleenkytkennöissä 120,28€ (sis. alv) ja täysin uusissa kytkennöissä 482,00€ (sis. alv). 

Voit tilata kaapeli-tv-palvelun samalla tilauslomakkeella kuin kuituliittymän kytkennän. Sopimus tehdään Lounean kanssa. Voit myös tilata Lounealta haluamasi maksukanavapaketit.

Materiaaleja

Alta voit ladata liittymän palvelukuvauksen, yleiset sopimusehdot yksityisasiakkaille (omakotitalo) sekä ICT-ohjeen.

Lisäksi liittymään pätee soveltuvin osin Lounean Valokuitu-palvelukuvaus.

Kysy tarvittaessa lisätietoa Vuores Palvelusta. Tutustu myös Vuores Palvelun asiakasrekisterin tietosuojaselosteeseen (pdf).

Tietoverkon palvelut yrityksille

Vuoreksen yritysten laajakaistayhteydet toimittava operaattori on Lounea.

Jos yrityksesi sijaitsee taloyhtiössä katutason liiketilassa, laajakaistayhteys on esikytketty tai kytketty valmiiksi. Jos muutat vasta valmistuneeseen taloyhtiöön, saat esikytketyn laajakaistayhteyden aktivoitua soittamalla Lounean yritysasiakaspalveluun, puh. 0800 30301 (ilmainen, ark. klo 8.00-16.30). Vanhemmissa taloyhtiöissä yhteys on valmiiksi kytketty, mutta uusia tilan haltijoita pyydetään rekisteröitymään yhteyden käyttäjäksi olemalla yhteydessä Lounean yritysasiakaspalveluun. Tietoverkon kuukausittainen liiketilakohtainen palvelumaksu peritään taloyhtiöltä (ks. Tietoverkko asunto- ja kiinteistöyhtiölle).

Jos yrityksesi sijaitsee liikekiinteistössä, varmista Vuores Palvelusta, onko liiketilasi kytketty Vuores-tietoverkkoon.

Peruspalveluun sisältyy symmetrisen 100/100 Mbps:n laajakaistayhteyden lisäksi mahdollisuus luoda @vuores.fi-päätteisiä sähköpostiosoitteita. Operaattorilta voi tilata tarvittavia lisäpalveluita.

Yritysten laajakaistan palvelutaso

Liikekiinteistöissä yhteydet ovat palvelutasoltaan yritysliittymien tasoa ja sisältävät päätelaitteen. Tämä tarkoittaa mm. nopeampaa viankorjausta. Taloyhtiöiden liiketiloissa yhteyksien palvelutaso on sama kuin asunnoissa eikä yhteyteen sisälly päätelaitetta. Liiketilojen haltijat voivat tilata operaattorilta paremman palvelutason ja laitteen lisäpalveluna.

Tietoverkon palvelut operaattoreille

Vuores Palvelu tarjoaa tietoverkkopalveluita myös teleoperaattoreille sekä muille yrityksille, jotka tarvitsevat tietoverkon erityispalveluja. 

Operaattorituotteiden kuvaus ja hinnasto

Operaattorituotteiden yleiset sopimusehdot

Vuores Palvelun osakkaina Vuoreksen yhtiömuotoiset kiinteistöt liittyvät aina Vuores-tietoverkkoon. Laajakaistayhteyksien operaattorina toimii Lounea

Vuores Palvelun tarjoama 100/100 Mbps:n laajakaistayhteys kytketään tai esikytketään kaikkiin kiinteistön huoneistoihin. Yhteyden käyttöönottoon liittyvää ohjeistusta löytyy Tietoverkko taloyhtiössä asuville -välilehdeltä.

Yhtiömuotoisilta osakaskiinteistöiltä perittävät tietoverkon palvelumaksut 100/100 M:n laajakaistayhteydellä ovat kaudella 2021-2022 seuraavat:

 • Asuinhuoneisto 6,20 €/kk (5,00 €/kk + alv 24 %)
 • Liiketila asuinkiinteistössä 6,20 €/kk (5,00 €/kk + alv 24 %)
 • Liikekiinteistöt 111,60 €/kk/yritystason liittymä (90 €/kk + alv 24 %)

Asuinhuoneistojen laajakaistayhteyden toimituksessa pätevät soveltuvin osin Lounean Valokuitu-palvelukuvaus sekä Yleiset sopimusehdot kuluttajille.

Jos olet yhtiömuotoisen kiinteistön rakennuttaja, lue lisätietoa Kerros- tai rivitalon liittäminen tietoverkkoon -välilehdeltä.

Huom. Jos olet yksityishenkilö, katso laajakaistayhteyden käyttöönottoa tukevaa ohjeistusta Tietoverkko asukkaille -välilehdeltä.

Kerros- tai rivitalon liittäminen tietoverkkoon

Rakennuttajat voivat varata kiinteistön liittämisen Vuores-tietoverkkoon sähköisellä lomakkeella. Luethan ennen varaamista alla olevan ohjeistuksen.

Yleistä

Vuores Palvelun osakkaina Vuoreksen yhtiömuotoiset kiinteistöt liittyvät aina Vuores-tietoverkkoon. Vuores Palvelun 100/100M-laajakaistapalvelu kytketään kaikkiin kiinteistön huoneistoihin. Operaattorina toimii Lounea.

Osakkuuden myötä perittävä kerrosneliöperusteinen investointiosuus kattaa tietoverkon käytön edellyttämän suunnittelun, kaapeloinnin, talojakamojen päätelaitteet ja asennuksen ICT-ohjeessa kuvattuun hankintarajaan asti.

Huom. Jos kiinteistön nousukaapeloinniksi otetaan käyttöön optinen eli kuitukaapelointi, jokaiseen huoneistojakamoon tulee asentaa rakennuttajan omalla kustannuksella kuitumuunnin, jolla kuitu kytketään huoneistokaapelointiin. Kuitumuuntimet jäävät taloyhtiön omistukseen. Jos nousukaapeloinniksi otetaan käyttöön parikaapelointi (cat), erillisiä kuitumuuntimia ei tarvita.

Liittymän toimitus

Asennus on hyvä varata viimeistään kaksi kuukautta ennen toivottua asennusajankohtaa. Vuores Palvelu ei takaa että liittymä saadaan toimitettua toivottuna ajankohtana. Toimitus edellyttää, että kiinteistön teleputkitus ja kaapelinveto on tehty Vuoreksen ICT-ohjeen mukaisesti (rakennuttaja on vetänyt tontin rajalle tuodun kaapelin talojakamoon kiinteistön putkessa).

Kuitukaapelin päättämisestä sekä liittymien kytkennöistä sovitaan tilauksessa ilmoitetun työmaan yhteyshenkilön kanssa. Rakennuttaja vastaa siitä, että talojakamo ja sisäverkko ovat kunnossa sovittuna asennusajankohtana. Mikäli puitteet eivät ole kunnossa, rakennuttajaa veloitetaan tarpeettomista asennuskäynneistä asennukset suorittavien yritysten hinnaston mukaisesti.

Kaapeli-tv

Kaapeli-tv on Lounealta tilattava vapaaehtoinen lisäpalvelu. Kaapeli-tv voidaan kuitenkin tilata samalla tilauslomakkeella kuin tietoverkkoliittymä. Kaapeli-tv-tilauksissa Lounean asiakaspalvelu ottaa yhteyttä tilaajaan ja sopii palvelun tarkemmasta sisällöstä. Kaapelitelevisioon liittyminen edellyttää kuituverkon kytkentää. Kaapeli-tv-palvelun hinta on 2 €/kk/huoneisto + alv.

Rakennusautomaatioliittymät

Myös rakennusautomaatio- ja rappunäyttöliittymät ovat Lounealta tilattavia lisäpalveluita. RAU-liittymät voidaan silti tilata samalla tilauslomakkeella kuin asuinhuoneistojen tietoverkkoliittymät. 

Materiaaleja

Alta voit ladata Vuores-tietoverkon viimeisimmän ICT-ohjeen

Lisätietoja saa tarvittaessa ottamalla yhteyttä Vuores Palveluun

Vuores Palvelu Oy tarjoaa kaikille Vuores-tietoverkon käyttäjille ilmaisena lisäpalveluna mahdollisuuden luoda @vuores.fi-päätteisiä sähköpostiosoitteita, joihin tuleva sähköposti ohjataan käyttäjän valitsemaan sähköpostilaatikkoon tai -laatikoihin. Sähköpostilaatikot voivat olla tietoliikenneoperaattorilta tilattuja lisäpalveluja tai ilmaisia sähköpostipalveluja kuten esimerkiksi Gmail.

Sähköpostipalvelun käyttöönotto vaatii, että

 • asuntosi on liitetty Vuores-tietoverkkoon ja käytät kyseistä yhteyttä ja
 • olet rekisteröitynyt/kirjautunut Vuores-portaaliin.

Lisätietoja palvelusta sekä linkki sähköpostiosoitteiden luonti- ja ohjaussivulle löytyy omasta käyttäjäprofiilista (linkki portaalin ylälaidassa, joka ilmestyy portaaliin kirjautumisen jälkeen).